Nu op de radio: Archipel bij nacht

Oesterplaag in de Grevelingen wordt aangepakt

Eind oktober 2011 start G.Z-H in opdracht van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen met werkzaamheden om de oesteroverlast in de recreatieve zones langs de Brouwersdam tegen te gaan.

De Japanse oester is een ware plaag in het Grevelingenmeer en veroorzaakt vooral overlast voor surfers en zwemmers vanwege de scherpe randen van de schelp. De Japanse oester is in de jaren zeventig uitgezet en heeft de oesters die van oorsprong voorkomen in het Grevelingenmeer bijna verdrongen. Het recreatieschap pakt de oesteroverlast aan bij de surfplas aan de Kabbelaarsbank, zwemstrand De Punt en zwemstrand West Répart.

Aangezien de Japanse oester een overwoekerde uitheemse soort betreft mag deze weggevist worden. Het verwijderen van de oesters wordt een combinatie van wegvissen met vissersboten tot zover mogelijk bij de oever en de rest wegscheppen met graafmachines vanaf de kant. Dit is een eenmalige grootscheepse actie. In de komende jaren zullen kleinschaligere herhalingsacties nodig zijn om de overlast van de oesters in ieder geval in de populaire recreatieve zones te beperken.

De oesters vermenigvuldigen zich ongelooflijk snel. Zij laten jaarlijks miljoenen eitjes los die met de stroming overal in het meer terecht komen, vooral in die zones van het meer die wat ondieper zijn en waar juist veel recreanten er overlast van ervaren. De schelpen van de oesters hebben erg scherpe randen.

Tijdens het wegvissen van de oesters van 31 oktober tot half december zijn de gebieden waar de werkzaamheden plaatsvinden gesloten voor recreatie. Dit wordt aangegeven met borden bij de toegang tot de gebieden.