Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Boerderij levert groen gas uit 100% mest

Foto

Op het Melkveehouderij en Akkerbouwbedrijf van Firma J. Ras en Zonen in Den Bommel wordt groen gas geproduceerd en vervolgens geleverd aan het aardgasnetwerk. In een Microferm vergistingsinstallatie, gebouwd door HoSt Biogas B.V., wordt jaarlijks ruim 8.000 ton rundveemest vergist, waarbij biogas wordt geproduceerd.

Het biogas wordt in een gasopwerkingsinstallatie opgewerkt tot aardgaskwaliteit en vervolgens ingevoed in het nabijgelegen aardgasnet. De hoeveelheid geproduceerd groen gas is 200.000 m3 op jaarbasis, hetgeen gelijk staat aan het verbruik van 125 huishoudens.

Biogasopwerking
Het unieke aan dit project is de verwaarding van het biogas. Na de opwerking wordt het gas direct ingevoed op het aardgasnet, waar voorheen het biogas voornamelijk werd ingezet voor de productie van elektriciteit en warmte. Het is de eerste installatie waarbij 100% mest vergist wordt in combinatie met de productie van groen gas op deze kleine schaal. Voor het opwerken van biogas op kleine schaal won HoSt in 2012 de Jan Terlouw innovatieprijs.

Microferm
Het Microferm concept richt zich op het vergisten van 100% mest op bedrijfsschaal zonder toevoeging van co-stromen. Inmiddels heeft HoSt verschillende Microferm installaties gebouwd in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het concept is ontwikkeld met behulp van subsidie van de Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikking. De installatie bij de boerderij in Den Bommel bestaat uit een vergistingstank, gasdichte na-opslag en een container met daarin de opwerkinstallatie, de besturing en een warmtepomp. Het voordeel van het leveren van groen gas ten opzichte van stroom is het maximale energetische rendement, wat aanzienlijk hoger is dan bij de productie van stroom.

Toekomst
Sinds 2011 zet de Nederlandse overheid in op de productie van groen gas. De hogere vergoeding per m3 groen gas in combinatie met de lagere operationele kosten zorgen er uiteindelijk voor dat het opwerken van het biogas naar aardgas aantrekkelijker is dan het opwekken van stroom en warmte.