Nu op de radio: Archipel Love Songs

Geslaagde stranddag van Wijnkoperij Van Eesteren

Foto

Wijn is niet alleen een product, wijn is ook een beleving. Reden voor Wijnkoperij A. van Eesteren uit Sommelsdijk om met enige regelmaat afnemers voor activiteiten uit te nodigen, om het grijs van alle dag wat bij te kleuren. Circa zestig zakelijke klanten, restaurants op Goeree-Overflakkee en een paar daar net buiten, waren op de uitnodiging ingegaan om dinsdag 18 september 2012 op het Ouddorpse strand te gaan kitebuggyen om aansluitend aan te schuiven bij een winemakers dinner bij Beachclub Natural High.

Organisator Laurens van Eesteren, eigenaar van Wijnkoperij van Eesteren: "Vaak zie je dat restauranteigenaren zelden onderling contact hebben. Ze kennen elkaar wel, maar als ze eens bij elkaar gaan eten, is er weinig tijd voor een praatje. Er is er dan altijd één aan het werk. Zo'n stranddag is een uitgelezen kans om ongedwongen met elkaar om te gaan en eens bij te praten. Het verstevigt de onderlinge contacten en dat is natuurlijk een goede zaak."

Buggy
De middag begon heel ongedwongen met een kopje koffie en een Zeeuwse bolus, waarna het echte werk ging starten: het kitebuggyen, bij sommigen beter bekend als buggy vliegeren. Daarbij is het de bedoeling, dat dicht bij de grond, achteroverliggend in een buggy op drie wielen, met de handen een vlieger wordt gecontroleerd en met de voeten de buggy, terwijl ook nog de juiste koers wordt aangehouden. Het spreekt voor zich, dat er door de groep enige basisbeginselen moest worden aangeleerd. Het vliegeren zonder buggy bleek voor sommigen al een flinke opgave. Menigmaal moesten de touwtjes van de kite weer ontkluwd worden, nadat bij een ongeplande landing van de vlieger alle draden in elkaar waren gedraaid. Terwijl iedereen werd klaargestoomd om met vlieger in de buggy plaats te nemen, was het water geleidelijk opgekomen. Het lukte dan ook niet iedereen de vlieger droog te houden. Toch konden de meesten natte broekspijpen voorkomen.

Wijnprofessionals
Na de strandactiviteit werd het glas geheven met een droge witte Verdeo. Voor de gelegenheid was Mr. Ivan Aquino, export directeur van het vooraanstaande Spaanse wijnhuis Torres uit Barcelona overgekomen. Samen met een vertegenwoordiger van de Nederlandse importeur van Torres, Will Giesbers ,was hij  afgereisd naar Ouddorp om de aanwezigen uitleg te geven over de Torres wijnen, die tijdens het diner geschonken werden. Uiteraard vertelde de Spanjaard, die oorspronkelijk uit Nederland komt en Nederlands sprak, met veel enthousiasme ook over het gerenommeerde wijnhuis Torres uit Villa Franca Penedès, ongeveer een uur rijden van Barcelona. Zo was wijnmaker Miguel Torres één van de eerste Europese wijnprofessionals, die de mogelijkheden van wijnbouw in Chili zag. Al in de jaren zeventig vestigde Torres zich daarom ook in Chili. Hun Chileense wijnen genieten vandaag de dag dan ook net zoveel bekendheid als hun Spaanse.

Diner
Bij het diner, dat uit drie gangen bestond, werden bij elk gerecht twee wijnen geserveerd. Het voorgerecht bestond uit een carpaccio van tonijn, die werd vergezeld door twee glazen witte wijn; Een Gran Vina Sol, een Chardonnay met een zachte afdronk met een delicaat vleugje eikenhout en een fluweelachtige afdronk en een Fransola, een volle Spaanse Sauvignon Blanc met aroma's van meloen, nectarines en passievrucht. Voor het hoofdgerecht was gekozen voor twee stukjes Iberico varkensvlees met een honingmosterdsaus. Bij dit gerecht werden maar liefst vier rode wijnen geserveerd, de Altos Ibéricos Crainza, Sangre de Toro, Gran Coronas en de Mas Borras. Door de specifieke karaktereigenschappen van de wijnen was goed te ontdekken wat wijn-spijs-combinaties voor invloed hebben op de smaak. Dat over smaak te twisten valt, werd duidelijk. De meningen liepen uiteen over de verschillende combinaties. Het nagerecht bestond uit een frambozenbavarois die werd geserveerd met twee glazen dessertwijn, een glas Moscatel Oro, een halfzoete witte wijn van muskaatdruiven en de Vendimia Tardia Riesling, een zoete wijn met een lichte invloed van delicate zuren, die zo kenmerkend zijn voor een riesling. De gesprekken aan tafel werden gevoed door de verschillende smaken. Er werd levendig gediscussieerd over wijn en spijs.  Laurens van Eesteren: "Het buggy vliegeren in combinatie met het wijndiner is erg goed ontvangen. Na afloop hebben we heel veel leuke reacties gekregen. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag, die zeker voor herhaling vatbaar is."

Wie ook graag Torres wijnen zou drinken, kan terecht bij Wijnkoperij A. van Eesteren in Sommelsdijk. De wijnen zijn ook te bestellen via www.wijnenwereld.nl. Op de website staat duidelijk bij elke wijn een omschrijving gegeven.