Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Windenergie, niet in mijn achtertuin

De heftige discussie rondom windenergie op Goeree-Overflakkee is al een poos aan de gang. De laatste tijd komen tegenstanders steeds vaker in het nieuws. Windenergie wordt door veel mensen geen verkeerd plan gevonden maar dan wel ver weg van hun leefomgeving. De belangenvereniging 3MO (MegaMolens-MegaOverlast) waarschuwt al een jaar tegen de impact van de aan het eiland opgedrongen megagrote windturbines.

Na zich een jaar intensief bezig te hebben gehouden met het winddossier is de 3MO tot de conclusie gekomen dat doorgaan op deze weg (4500 MW molens op zee en 6000 MW molens op land) sterk moet worden afgeraden. Volgens de organisatie zijn er betere wegen en zou er nu niet gesproken moeten worden over plaatsing maar juist over alternatieven.

Het standpunt van de 3MO is in lijn met de aangenomen motie van SGP, VVD, CU en CDA, ingediend in december 2013. Hierin roepen de partijen het college op om bij provinciale en nationale overheden onder de aandacht te brengen dat de techniek van energie opwekken snel verandert en dat dit mogelijk het standpunt over windenergie kan doen veranderen ten gunste van andere vormen van duurzame energieopwekking. Daarnaast wordt er gevraagd kenbaar te maken dat het de wens is de opgave betreffende windenergie (deels) om te buigen naar andere vormen van duurzame energie.

Voorlopig lijkt het er op dat de discussie over waar de molens moeten komen doorgaat en de discussie over alternatieven niet vaak plaatsvindt. Het feit dat de gemeente Goeree-Overflakkee aangeeft dat de plaatsing van de windmolens hun ook maar wordt opgelegd vanuit de overheid speelt daar ongetwijfeld een grote rol in. Organisaties zoals 3MO gaan de strijd aan om de provinciale en landelijke overheid ervan te overtuigen alternatieven voor energieopwekking te onderzoeken, dit ondersteund met de aangenomen motie.

Contactgegevens van 3MO vindt u op www.3mo-oostflakkee.nl.