Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Waterschap test intelligente peilstok

Foto

Voordat het waterschap een sloot, singel of meer gaat baggeren, meten ze hoeveel bagger er op de bodem ligt. Dat gebeurt met een peilstok. "De resultaten van de metingen lopen nogal uiteen", zegt waterschapper Jan Vos. "Wat de een slappe klei noemt, is voor de ander bagger."

Jan Vos: "We steken de peilstok met de hand in de bagger. Hoe hard en hoe snel je de stok in de bagger steekt, bepaalt het meetresultaat." Afhankelijk van de persoon die meet, leidt dat tot verschillen van soms wel meer dan een halve meter. Om nauwkeuriger te meten, werkt Hollandse Delta samen met een aantal andere waterschappen en adviesbureaus aan een peilstok die zelf meet.

Deze 'intelligente peilstok' heeft sensoren en een kleine computer. Daarmee meet het automatisch de hoeveelheid bagger en stuurt de gegevens direct naar de computer. De intelligente peilstok voorkomt verschillende meetresultaten. Jan Vos ziet nog een ander voordeel: "Er ontstaat geen discussie meer over de vraag waar de sliblaag of de vaste bodem begint. Deze bepaal je vooraf op basis van werkelijk gemeten weerstand. We hoeven geen extra metingen meer te doen. En dat bespaart ons straks tijd en geld."

Jan Vos maakt namens Hollandse Delta deel uit van een testpanel. Ze trekken door heel Nederland met een prototype van de nieuwe peilstok. "We nemen proeven op acht plaatsen. Zo bepalen we voor elke grondsoort de boven- en ondergrens van de bagger." Ook op de zandgronden van Goeree-Overflakkee worden testen uitgevoerd. Het bedrijf dotOcean maakt de intelligente peilstok. Het is de bedoeling dat de peilstok eind 2015 in productie gaat.