Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Veel meldingen van dode vissen

Waterschap Hollandse Delta heeft begin april 2014 klachten gekregen van dode vissen in sloten en singels. Vissterfte in het voorjaar is meestal een gevolg van zuurstoftekort in het water, aldus het waterschap. Het zuurstoftekort kan verschillende oorzaken hebben.

Door de warmere buitentemperatuur warmt ook het water in de sloten op. Er zit dan minder zuurstof in het water. Ook wateroverlast na een hevig noodweer kan resulteren in vissterfte. Na hoosbuien is soms een overstort nodig van de riolering. Er komt dan verdund rioolwater in de singels en vijvers terecht en het zuurstofgehalte daalt. Verder kan de gezondheid van de vissen verslechteren door een uitputtende activiteit als het paaien. Zwakke exemplaren overlijden dan.

Oorzaak van sterfte kan ook het massale voederen zijn van eenden en ganzen rond de vijver. Achtergebleven broodresten in het water gaan gisten en rotten. Hierdoor ontstaat ook een zuurstoftekort en het kan ook de oorzaak zijn dat botulisme de kop op steekt. Dat is schadelijk voor mens en dier. Achtergebleven etensresten trekken bovendien ongedierte aan.

De belangrijkste maatregel die het waterschap neemt om zuurstofgebrek te voorkomen, is het doorspoelen van sloten en singels. Meld dode vissen altijd bij het waterschap.