Nu op de radio: Archipel bij nacht

Start voorbereiding renovatie Flakkeese Spuisluis

Rijkswaterstaat zet een belangrijke stap in het in gebruik nemen van de Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam. Ingenieursbureau Grontmij heeft de opdracht gekregen hiervoor het ontwerp te maken en de benodigde vergunningen aan te vragen. In 2015 kan dan gestart worden met de renovatie en functionele verbetering van de spuisluis en de aanleg van een tweezijdige spuiverbinding.

Met de ingebruikname van de Flakkeese Spuisluis komt een locatie beschikbaar voor het Tidal Test Centre Grevelingendam. Daarnaast wordt hiermee een start gemaakt met de verbetering van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer.

Verbetering waterkwaliteit
Door zuurstoftekorten in het Grevelingenmeer gaat de waterkwaliteit achteruit. Dit heeft gevolgen voor het onderwaterleven. In het oostelijk deel van het meer, nabij de Grevelingendam, treedt stankoverlast op door afstervende waterplanten.
Met het aanpassen en opnieuw in gebruik nemen van de sluis komt er een verbeterde zuurstofmenging en daarmee een betere waterkwaliteit in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer.

Tweezijdige verbinding
De Flakkeese spuisluis ligt in de Grevelingendam en vormt door middel van zes kokers een verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Oorspronkelijk werkte de sluis alleen van de Grevelingen naar de Oosterschelde. De sluis wordt nu geschikt gemaakt om het Grevelingenmeer met water vanuit de Oosterschelde te verversen. Hiervoor dient Rijkswaterstaat de Grevelingenzijde geschikt te maken door het aanbrengen van een uitstroomopening, strekdammen, stortebed en oeverbescherming. Aan de Oosterscheldezijde moeten damwanden vervangen worden en de taludbescherming.

Tidal Test Centre
Rijkswaterstaat houdt bij de renovatie van de spuisluis rekening met de wens van derden om een Tidal Test Centre te realiseren. Daarmee is het voor hen mogelijk om in de Flakkeese Spuisluis testunits voor energieopwekking te plaatsen. Turbines die bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in de toekomstige getijdencentrale in de Brouwersdam kunnen hier dan ook getest worden.