Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Samenwerking Reddingsbrigade en Kitesurf Vereniging

Foto

Reddingsbrigade Nederland en de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) zijn een innovatief samenwerkingsverband aangegaan om de veiligheid van kitesurfers én redders te vergroten. De sport maakt een enorme groei door en vraagt om speciale reddingstechnieken als een kitesurfer in de problemen komt. Dat komt vooral door het materiaal dat bij de sport wordt gebruikt. Jaarlijks verleent de Reddingsbrigade gemiddeld 165 keer hulp aan kitesurfers.

Dit varieert van het aan de kant brengen van een surfer en zijn materiaal bij pech tot reddingen uit een levensbedreigende situatie en eerste hulp bij ernstig letsel door de scherpe lijnen of een zware valpartij. De lange lijnen van de kite kunnen onder meer een hindernis en een risico vormen bij een reddingsactie. De organisaties hebben gezamenlijk oefenclinics opgezet en een instructiefilm gemaakt om hulpverlening aan kitesurfers te verbeteren.

Inmiddels zijn er twee oefenclinics "Reddingstechnieken Kitesurfers" gehouden. Zaterdag 29 september 2012 zal voor de lifeguards van de Reddingsbrigade deze clinic nogmaals worden georganiseerd bij de 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade. Dan wordt ook een instructiefilm die van de clinic is gemaakt officieel gepresenteerd. Daarmee kunnen reddingsbrigades in het hele land de beproefde technieken aanleren en oefenen. De clinics worden geleid door Maarten Huisman, veiligheidsdeskundige en ervaren kitesurfer van de NKV.

"Kitesurfen is een prachtige watersport, maar kent ook specifieke risico's. De Reddingsbrigade is autoriteit op het gebied van hulpverlening aan zwemmers en watersporters en is permanent bezig met innovatie van haar technieken en middelen", aldus directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. "Op deze manier helpen we kitesurfers veiliger van ons water te laten genieten en onze lifeguards om zo efficiënt en veilig mogelijk hulp te kunnen verlenen als het nodig is."

Organisator Bauke Visser van de NKV is eveneens blij met de samenwerking. "Nu kitesurfen een Olympische sport is geworden verwachten we dat nog meer mensen de sport gaan beoefenen. We adviseren mensen om altijd eerst een cursus te volgen en lid te worden van een vereniging waar je steeds op de hoogte wordt gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Mocht er toch een ongeluk gebeuren dan is het goed dat de reddingsbrigade is getraind op de specifieke omstandigheden waar je met kitesurfen mee te maken hebt."

De instructiefilm wordt vanaf 28 september 2012 onder Reddingsbrigades en kitesurfscholen verspreid. De instructiefilm is ook vanaf vandaag te bekijken op het Youtube-filmkanaal van Reddingsbrigade Nederland via onderstaande link: Instructiefilm clinic Reddingstechnieken Kitesurfers.