Nu op de radio: Archipel bij nacht

Rustgebied in Goereese duinen voor broedende kustvogels

Foto
Kleine waadvogel Strandplevier bedreigd

Ook tijdens het broedseizoen in 2014 zetten provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten zich in voor de rust van kustbroedvogels in de Kwade Hoek. Het gaat vooral om de bedreigde strandplevier. Het pad door het natuurgebied langs de stuifdijk en ook grote delen van het strand aan de zeezijde zijn toegankelijk, de smalle strook daartussen tijdelijk niet.

Strandplevier bedreigd
De strandplevier bouwt zijn nest het liefst op vrij kaal terrein zoals het strand. Door vastleggen van de kust en vooral toegenomen recreatie is de soort inmiddels op de rode lijst terechtgekomen. Boswachter Ted Sluijter: "In enkele decennia is de stand met 75% afgenomen. Jaarlijks broeden in ons land nu 180 tot 250 paar." Ook gaat het nu duidelijk minder met andere typische kustbroedvogels zoals de bontbekplevier en scholekster.

Provinciale subsidie
Provincie Zuid-Holland wil binnen haar grenzen een diversiteit aan natuurwaarden. Dit is van belang voor een goede en gezonde leefomgeving voor de inwoners en bezoekers van de provincie. Het met subsidie ondersteunen van het natuurgebied de Kwade Hoek sluit hierop aan. De rode loper voor kustvogels krijgt met subsidie van de provincie een impuls. Kwaliteit en duurzame instandhouding krijgen zo een kans.

Kom wandelen!
Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot en met 15 juli zal een strook aan de zeezijde van de Kwade Hoek worden aangegeven met bebording. Recreanten kunnen nog steeds via het strand langs het gebied lopen. Ook het bestaande pad aan de zeezijde van de stuifdijk blijft toegankelijk. Dit pad is bewust voor dit doel open gehouden. Vanwege de broedende vogels en hun jongen wordt recreanten met klem gevraagd niet buiten het pad te gaan en honden aan de lijn te houden.

Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/duinen-van-goeree.