Nu op de radio: Archipel bij nacht

Postcode Loterij schenkt 13,5 miljoen voor Natuurherstel Haringvliet

De Nationale Postcode Loterij heeft maandagavond 26 januari 2015 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds geschonken aan zes organisaties die het getijdenlandschap in het Haringvliet terug gaan brengen. Het project Natuurherstel Haringvliet is een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Zij werken daarbij nauw samen met de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de omgeving van het Haringvliet.

Het is de bedoeling dat na het terugbrengen van het getijdenlandschap dieren als zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich er weer vestigen. Dit getijdenlandschap moet ontstaan als in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet als gevolg van het Kierbesluit.

De komende jaren gaan de organisaties aan de slag om de natuur te laten opbloeien. Zo worden voor de kust schelpdierbanken hersteld. Die zijn onmisbaar voor een gezonde delta. Schelpdierbanken fungeren als kraamkamer voor vissen die weer haaien, roggen en dolfijnen aantrekken.

Ook wordt een kweekcentrum voor steuren opgezet. Deze majestueuze trekvis trok ooit door de Rijn en verbleef in het brakke water van de delta om op te groeien en te wennen aan het zoute zeewater. Midden vorige eeuw verdween de steur door vervuiling en overbevissing.

Bron: RTV Rijnmond