Nu op de radio: Weekendmix

Politie leert kinderen kijken als een inbreker

Foto behorende bij Politie leert kinderen kijken als een inbreker
Foto behorende bij Politie leert kinderen kijken als een inbreker
Foto behorende bij Politie leert kinderen kijken als een inbreker

Het voorkomen en oplossen van inbraken is een speerpunt voor politie en gemeente. Ook bewoners kunnen veel doen om inbraken te voorkomen. Maar wat dan precies en hoe krijg je dat bij bewoners in het 'systeem'? Door er al jong mee te beginnen dacht de politie. Want 'jong geleerd, is oud gedaan'. En dus ging de politie samen met gemeente, buurtpreventieteams en het JAC (Jeugd Activiteiten Centrum) eind 2014 en begin 2015 vele scholen op het eiland langs voor de 'witte voetjesacties'.

De kinderen van groep 8 (of een combinatieklas) kregen op school een presentatie van de politie. Over mobiele telefoons en internet (de voordelen, maar ook de gevaren) en over inbraken. Agenten vertelden uit eigen ervaring over inbraken en aanhoudingen en lieten filmpjes zien. De kinderen kregen toegelicht hoe een inbreker te werk gaat, bijvoorbeeld hoe een inbreker naar een huis kijkt. Ook was er in de les aandacht voor wat het met je doet als een inbreker in je huis is geweest.

In oktober werd de eerste school bezocht, de laatste acties waren in maart. In die periode hebben 34 schoolklassen een presentatie gehad en zijn er twaalf 'witte voetjes actieavonden' gehouden. Op deze avonden gingen de kinderen (eventueel met hun ouders), de gemeente, buurtpreventieteams en politie de wijk door om zoveel mogelijk bewoners aan te spreken en tips te geven. Bijvoorbeeld over ladders die in het zicht in de tuin stonden, openstaande ramen, deuren en schuren en slechte verlichting. Bij mensen die niet thuis waren, lieten de kinderen een zogenoemd 'wit voetje' achter, een flyer in de vorm van een schoenzool met de tekst: "dit had een inbreker kunnen zijn".

Reactie van een meelopende moeder: "Ik wist niet dat we zoveel zouden zien, zoveel openstaande schuren met goede spullen erin en ramen die openstaan terwijl er niemand thuis is. Ik vond het geweldig om met deze actie mee te doen. De kinderen zijn zo enthousiast, je ziet ze genieten en steeds fanatieker worden."

Een dergelijke schouw van de wijk wordt in sommige wijken regelmatig, soms dagelijks, gedaan door buurtpreventieteams. Een bewezen middel tegen inbraak. In wijken waar een buurtpreventieteam actief is dalen over het algemeen de inbraken. Nog niet alle wijken hebben een buurtpreventieteam. Interesse om aan te sluiten bij een buurtpreventieteam of er één op te richten? Neem dan contact op met uw gemeente.