Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nieuw verkeerscirculatieplan Ouddorp in concept gereed

Sinds de zomer in 2014 is de gemeente Goeree-Overflakkee samen met Rho adviseurs bezig met de ontwikkeling van een nieuw verkeerscirculatieplan voor de dorpskern Ouddorp. Inwoners en ondernemers konden via een online applicatie op een kaart verkeersknelpunten aangeven. Deze knelpunten zijn meegenomen bij de ontwikkeling van het nieuwe verkeerscirculatieplan.

Het plan is in concept klaar. De verwachting is dat het verkeerscirculatieplan in april of mei 2015 in werking treedt.

In 2003 is in de voormalige gemeente Goedereede een verkeerscirculatieplan opgesteld voor de dorpskern Ouddorp. Dit plan beschreef de maatregelen die nodig waren voor een goede doorstroming van het verkeer voor een periode van minimaal tien jaar. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen in en rondom Ouddorp, waardoor het verkeerscirculatieplan moet worden geactualiseerd. Ook is er behoefte aan een actueel beeld van het functioneren van de huidige verkeersstructuur en vragen de nieuwe ontwikkelingen om een nieuwe visie op de verkeersstructuur. Het nieuwe verkeerscirculatieplan moet gaan zorgen voor een betere doorstroming van het gemotoriseerd verkeer. Daarnaast draagt het bij aan een betere bereikbaarheid van het centrum met name ook voor de fiets.

Verkeersknelpunten
In de zomer heeft de gemeente inwoners uit Ouddorp opgeroepen om verkeersknelpunten kenbaar te maken via een online applicatie. Hier is uitgebreid gebruik van gemaakt.

De belangrijkste knelpunten die zijn aangegeven zijn:
• snelheid/wegbreedte/landbouwverkeer op diverse wegen
• onoverzichtelijke kruispunten in de kern
• parkeerdruk in het centrum
• hoge snelheid op diverse wegen
• routes bevoorradend verkeer
• onduidelijke bebording/bewegwijzering
Deze knelpunten zijn meegenomen bij de ontwikkeling van het concept verkeerscirculatieplan.

Planning
Het verkeerscirculatieplan is in concept gereed. Deze is door een goede samenwerking met en inbreng vanuit inwoners, ondernemers en verenigingen tot stand gekomen. In februari 2015 presenteert de gemeente het plan aan de klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van de hulpdiensten, Ondernemersvereniging Ouddorp, Vereniging voor Eigenaren en Exploitanten van Recreatie Ondernemingen, Veilig Verkeer Nederland, VVV Ouddorp aan Zee, Fietsersbond en lokale bevolking. In maart of april 2015 organiseert de gemeente een informatieavond voor inwoners uit Ouddorp, waar een uitleg wordt gegeven over het verkeerscirculatieplan. Hierna gaat het plan naar de gemeenteraad voor besluitvorming. Na de besluitvorming treedt het verkeerscirculatieplan in werking.