Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Natuur- en Recreatieschap tast beschermde vegetatie aan

Foto

Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen heeft tijdens werkzaamheden bij het Grevelingenmeer zandgrond in de duinen sterk bemest, aldus Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Door deze bemesting zal volgens de federatie beschermde vegetatie in het gebied, zoals orchideeën, niet overleven. In een brandbrief aan het college van de gemeente Goeree-Overflakkee dringen de Natuur- en Milieufederaties van Zeeland en Zuid-Holland aan op snelle herstelmaatregelen.

De fout werd begaan tijdens werkzaamheden bij Ouddorp. Voor de aanleg van het Punt-West Hotel en Beach Resort wordt beschermde vegetatie (bestaande uit onder andere orchideeën) afgeplagd en verplaatst. Bij het verplaatsen van de plaggen hebben de opdrachtgever en uitvoerder de nieuwe groeilocatie echter verrijkt met een grote vracht compost. Het kale zand waarop de plaggen zouden komen te liggen is hierdoor sterk bemest en daarmee ongeschikt voor orchideeën. De beschermde vegetatie zal daardoor niet, of hooguit enkele jaren overleven. In een brandbrief roepen de natuur- en milieufederaties de gemeente Goeree-Overflakkee op snel een aantal herstelmaatregelen te nemen om de ontstane schade zoveel mogelijk te beperken.

Natuur aangetast
Het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen bestaat uit de gemeenten Schouwen Duiveland en Goeree-Overflakkee en de Provincie Zeeland en Zuid-Holland. Het Natuur- en recreatieschap is ook verantwoordelijk voor de plannen van het Inspiratiecentrum en de Ecolodges bij de Brouwersdam. Ook bij deze plannen hebben de Natuur- en Milieufederaties eerder hun zorgen over de aantasting van de natuurwaarden kenbaar gemaakt.