Nu op de radio: Archipel Actueel

Meldpunt ongewenste praktijken voormalige gemeente Oostflakkee

logo_goeree-overflakkeeSinds de start van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft de gemeenteraad regelmatig klachten en beschuldigingen ontvangen die onrechtmatigheden, niet-integer gedrag en/of een incorrecte (bestuurs)cultuur in de voormalige gemeente Oostflakkee suggereren. De gemeenteraad krijgt graag meer zicht op deze klachten en beschuldigingen, en de eventuele doorwerking van ongewenste praktijken in de huidige gemeente. De raad besloot daarom een inventariserend onderzoek te starten waarbij iedereen de mogelijkheid heeft om mogelijk ongewenste praktijken te melden via een meldpunt.

Onderzoek
Op 21 mei 2015 besloot de gemeenteraad een begeleidingscommissie in te stellen met als opdracht om een inventariserend onderzoek te begeleiden naar kwesties, dossiers en/of gebeurtenissen die mogelijk een aanwijzing bevatten voor onrechtmatigheden, niet-integer gedrag en/of een incorrecte (bestuurs)cultuur. Het gaat hierbij om handelen op ambtelijk en bestuurlijk niveau in de voormalige gemeente Oostflakkee, het voormalig Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) voor zover daarmee verband houdend, en de mogelijke doorwerking ervan in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het onderzoek gaat terug tot 2010 en gaat niet in op lopende geschillen die in een gerechtelijke procedure zijn of mogelijk worden betrokken. Op 17 september stemde de raad in met de opdrachtverstrekking aan Berenschot Groep B.V. om dit onderzoek op onafhankelijke wijze uit te voeren. Het onderzoek heeft een verwachte looptijd van drie maanden.

Meldpunt
Ten behoeve van het onderzoek opent Berenschot een meldpunt om iedereen de gelegenheid te geven een melding te doen van ongewenste praktijken die binnen bovenstaande beschrijving vallen. Het meldpunt is geopend van 1 oktober tot en met 21 oktober. Een melding kan gedaan worden door een e-mail te sturen naar onderzoek@berenschot.nl. Berenschot behandelt alle meldingen die via dit meldpunt binnenkomen vertrouwelijk: zij rapporteren niet over de bron van de informatie. Anonieme meldingen worden echter niet geaccepteerd, omdat de onderzoekers van Berenschot de mogelijkheid moeten hebben om navraag te doen bij de melder.

Vragen
Aanvullende informatie over het meldpunt kunt u vinden op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/meldpunt. Voor vragen over het meldpunt kunt u contact opnemen met Jeroen Mimpen, secretaris van de begeleidingscommissie. Hij is telefonisch bereikbaar via (0187) 47 51 95 en per e-mail: j.mimpen@goeree-overflakkee.nl.