Nu op de radio: Archipel bij nacht

Het gaat beter met de Flakkeese waterkwaliteit

logo-hdWaterschap Hollandse Delta heeft nog tot 2027 de tijd om te werken aan maatregelen die de waterkwaliteit verbeteren op onder andere Goeree-Overflakkee. Daarmee voldoet het waterschap aan de in Europa gemaakte afspraken om te werken aan gezond water voor mensen, vissen, watervogels en waterplanten.

Hollandse Delta deed in 2013 onderzoek hoe het met het water is gesteld. Er werden onderzoeken uitgevoerd naar o.a. de chemische en biologische toestand van het water. Hiervoor werden de laatst verzamelde gegevens gebruikt. Er werden ook in 2011 al veel gegevens verzameld.

Voor de chemische toestand werd onder andere gekeken of de chemische stoffen, die in het water zijn aangetroffen, de wettelijke normen ervoor overschrijden. Zo'n wettelijke normering geldt bijvoorbeeld voor kwik en sommige gewasbeschermingsmiddelen. 34 Van de onderzochte 41 wateren voldoen aan de wettelijke normering voor chemische stoffen. Een verbetering van de situatie, die o.a. komt door de aanleg van agroranden. Dit zijn stroken landbouwgrond rondom akkers die een buffer vormen tussen het water en de met gewasbeschermingsmiddelen behandelde akkers.

Stikstof en fosfor zijn stoffen die bijvoorbeeld door uitspoeling van landbouwgronden in het water terecht komen. Het zijn planten voedende stoffen die bijvoorbeeld van belang zijn voor het voorkomen van algen. Bij het onderzoek naar de biologische toestand concentreerde het onderzoek zich op het voorkomen van algen, waterplanten, vis en kleine waterdiertjes. Ook op deze punten gaat het beter met het water.

Uit de nu bekend geworden resultaten van de onderzoeken blijkt dat ook voor wat betreft de waterflora en fauna het water opknapt. Dat komt met name door bijvoorbeeld de aanleg van natuurvriendelijke oevers, het doorspoelen met schoon rivierwater van sloten en plassen en het aanpassen van het maaibeleid van de watergangen. Ook het beheren van de waterstanden met flexibele waterpeilen en de aanleg van vispassages hebben een positief effect op de biologische waterkwaliteit.