Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Gemeente zoekt oplossing voor herstel Fort Ooltgensplaat

De gemeente Goeree-Overflakkee wil een eind maken aan de verpaupering van fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. In de binnenring en aan de voet van het fort staan nu tientallen kleine vakantiehuisjes en stacaravans, die vaak permanent worden bewoond. In opdracht van de gemeente heeft Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het Ministerie van Economische Zaken een eindrapport samengesteld. Hierin geeft DLG een duidelijk beeld van de consequenties van mogelijke scenario's.

Bovendien adviseert DLG de gemeente welke van deze beleidslijnen zij het beste kan kiezen.

Door slecht beheer is het open terrein van het fort erg achteruitgegaan. Het gevolg was dat de bewoners ook weinig meer hebben geïnvesteerd in hun percelen met woonruimte. De gemeente denkt nu aan een wijziging van het bestemmingsplan om de cultuurhistorische waarde van het fort te vergroten en het fort weer exploitabel te maken. Tijdens een informatieavond over de voorgenomen plannen van de gemeente heeft DLG de betrokken bewoners uitgelegd welke mogelijkheden er voor hen zijn. Hierna heeft DLG in persoonlijke gesprekken gevraagd wat hun wensen zijn.

Uit de gesprekken bleek dat veel bewoners blij zijn als er daadwerkelijk wat gaat gebeuren. Ongeveer de helft wil er graag blijven wonen. Zij zijn dan ook bereid mee te denken aan en te helpen bij een gemeenschappelijk beheer en herstel van het fort.

In gesprek
Volgens DLG krijgt de gemeente met haar voorgenomen bestemmingsplanwijziging de kans het proces van doorgaande verpaupering te stoppen of zelfs te keren. Een van de geadviseerde scenario's is dat de gemeente in samenwerking met een marktpartij een nieuw plan voor het fort ontwikkelt. Het andere geadviseerde scenario gaat er zelfs van uit dat de gemeente de nieuwe (tijdelijke) eigenaar van het fort wordt. In ieder geval zullen de gemeente en eigenaren/belanghebbenden het gesprek met elkaar moeten aangaan om tot een oplossing te komen.

Bianca de Vlieger van de vakgroep Ruimtelijk Ontwerp van DLG heeft samen met haar collega's Oswald Lagendijk en Leen van der Sar de interviews afgenomen. "De gemeente heeft DLG voor dit onderzoek gevraagd omdat wij bestuurlijk onafhankelijk zijn en een geheel onafhankelijk advies konden geven. We waren trouwens al in gesprek met de gemeente over de cultuurhistorische waarde van het fort, dat een belangrijk stuk erfgoed is. Zij wilde die beleidslijn nader uitwerken. De onafhankelijkheid is een duidelijke meerwaarde van DLG. Belangrijk is hier ook dat DLG dicht bij de burgers staat. We gaan altijd in gesprek. We zijn gewend keukentafelgesprekken te doen bij landinrichting en natuurontwikkeling."