Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gemeente gaat samen met scholen zwerfafval te lijf

logo_goeree-overflakkeeDinsdag 16 september 2014 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee en de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) de intentieverklaring extra aanpak zwerfafval. De insteek is om gezamenlijk de straat rondom de school schoon te houden en het hergebruik van afvalstoffen te bevorderen. De RGO is de eerste school waarmee de gemeente Goeree-Overflakkee een intentieverklaring heeft ondertekend.

Ook met het Edudelta College en de CSG Prins Maurits worden intentieverklaring getekend. Dit gebeurt later dit jaar. Bij de RGO zijn inmiddels vier zogenoemde peukentegels in het straatwerk van de Koningin Julianaweg aangebracht. Dit om te voorkomen dat sigarettenpeuken op straat komen te liggen. De school zorgt ervoor dat de peukentegels regelmatig door leerlingen worden geleegd. Daarnaast zijn er drie oranje minicontainers in de kantine van de school geplaatst voor de inzameling van kunststofverpakkingen. De school verzamelt de volle containerzakken en de gemeente komt deze iedere vrijdag ophalen.

Project Extra aanpak zwerfafval
Het tegengaan van zwerfafval staat hoog op de agenda bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Om het zwerfafval tegen te gaan is de gemeente gestart met het project ‘Extra aanpak zwerfafval'. Dit project bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder: lessen op de basisscholen, projecten voor het voortgezet onderwijs, opruimdagen stranden samen met leerlingen van de basisscholen en de buurtverenigingen, plaatsen van extra inzamelmiddelen in de kernen, inzet van zogenoemde Walking Bins tijdens de Omloop en de ondertekening van intentieverklaringen met scholen.

Bekostiging uit Afvalfonds
Het project 'Extra aanpak zwerfafval' wordt bekostigd uit het afvalfonds. De verpakkingsindustrie stort voor iedere verpakking een bedrag in het afvalfonds voor het tegengaan van zwerfafval. Dit bedrag wordt aan de hand van het aantal inwoners verdeeld over alle gemeenten. Om dit bedrag te ontvangen moet een gemeente een plan indienen waaruit duidelijk wordt hoe de betreffende gemeente het zwerfafval wil tegengaan. Na goedkeuring krijgt de gemeente het bedrag toegekend.