Nu op de radio: De late avond

Fotowedstrijd over palliatieve zorg

Het leven van iedereen, oud en jong, zal eens ten einde lopen. Toch denken veel mensen daar pas over na wanneer ze ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. Of wanneer een dierbare van hen ziek is en zal gaan sterven. Dat is jammer, want wanneer mensen eerder nadenken over hun eindigheid en de keuzes die ze willen maken, geeft dat rust in de stervensfase.

Daarom heeft de stuurgroep van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ), die gehouden wordt op zaterdag 11 oktober 2014, als thema gekozen: 'Van betekenis tot het einde'. Hiermee wil de stuurgroep bereiken dat mensen tijdig en vaker nadenken over het levenseinde en hun wensen daaromheen. En, dat ze deze bespreken met hun naasten en/of zorgverleners.

In het kader van deze dag organiseert het Netwerk Palliatieve Zorg op Goeree-Overflakkee een fotowedstrijd. In 2008 werd een gedichtenwedstrijd gehouden. Daarvan vormt het winnende gedicht van Mirjam van Wijk, destijds woonachtig te Herkingen, de inspiratiebron voor de fotowedstrijd. Het gedicht (zie hieronder) werd gekozen als mooiste inzending van de Landelijke poëziewedstrijd op de IDPZ in 2008 en gaat over afscheid nemen.

Mooiste foto
Een jury bestaande uit fotograaf Hans Villerius en twee netwerkleden Rick Poppen en Marga Roosjen selecteert uit alle inzendingen de 12 mooiste foto's. De maker van de mooiste foto wordt beloond met een originele prijs. En van de twaalf mooiste foto's wordt een verjaardagskalender uitgegeven.

Maar dat is nog niet alles. Van alle inzendingen wordt tevens een selectie gemaakt voor een foto-expositie die op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt geopend in De Schakel in Dirksland. Daarna zal deze reizende expositie te zien zijn op verschillende locaties op het eiland.

Gedicht Mirjam van Wijk
Ik moet me haasten
Om nog eens de jonge merels te horen
En nog klaprozen te plukken tussen het koren
Om nog zonder jas in de regen te lopen
En nog één keer te winkelen zonder te kopen
Alleen om de mensen te zien

Die zich - net als ik nu - altijd maar haasten
Zich haasten zonder het einde te weten
Die geen bloemen meer plukken
En de vogels niet horen (en geen vogels meer horen )
Want daarvoor gaat hun tijd te snel

Ik moet me haasten
Om de tijd te nemen
Want ik zie het einde wèl

Spelregels

  • Het gedicht van Mirjam van Wijk vormt de inspiratie voor de foto's.
  • Iedere deelnemer mag maximaal drie foto's inzenden.
  • De fotoresolutie moet minimaal 72 dpi zijn, maar bij voorkeur 300 dpi.
  • Het digitale fotobestand in volledige omvang vóór 15 september 2014 mailen naar rpoppen.careyn@gmail.com onder vermelding van naam, leeftijd, adres en telefoonnummer.
  • De deelnemer staat toe dat de foto wordt geëxposeerd op diverse locaties op het eiland.

Meer informatie
Janneke Koningswoud, voorzitter Netwerk Palliatieve Zorg Goeree-Overflakkee, telefoon 0187 609147, e-mail info@calando.nl of Conny Bouwer, netwerkcoördinator, telefoon 06 28771217, e-mail cbouwer@projektcy.nl.