Nu op de radio: Archipel Love Songs

Flakkeese akkerranden weer ingezaaid

Foto

Het inzaaien van de Flakkeese akkerranden zit er weer op. Begin mei 2016 zijn alle 30.000 meters akkerrand ingezaaid met een bloemenmengsel. Dit jaar doen 17 boeren van Ouddorp tot Ooltgensplaat mee aan de regeling. Als het weer een beetje mee werkt, zijn er de komende zomermaanden weer prachtige bloemranden in de polders van Goeree-Overflakkee te bewonderen.

De bloemenranden dienen meerdere doelen. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de rand mag namelijk geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor is er minder kans dat deze stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.

De bloemenranden trekken tevens nuttige insecten aan. Insecten, zoals roofkevers en gaasvliegen, zijn natuurlijke vijanden van insecten die schade aan de landbouwgewassen kunnen veroorzaken. Bijen, hommels en vlinders, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, vinden in de randen voedsel. Typische akkervogels foerageren graag in de randen en vinden er een schuilplaats. Op deze manier leveren de randen een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het agrarisch landschap.

En natuurlijk leveren de bloemenranden straks prachtige plaatjes op. Vele recreanten genieten tijdens hun fiets- of wandeltocht dan ook van de kleurenpracht in de polders.

Het project Flakkeese Akkerranden wordt gecoördineerd door de Agrarische natuurverenging In Goede Aarde als onderdeel van het Agrarisch collectief Zuid-Hollandse Eilanden. De deelnemers ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen en onderhouden van de bloemrand. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland en waterschap Hollandse Delta.

Mede dankzij de sponsoren Coöperatie Deltawind, Mol Agrocom, Comgoed BV, ABN AMRO, Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, LTO Noord afdeling G-O, TTW teeltadviesbureau en de gemeente Goeree-Overflakkee is het mogelijk om de randen ook dit jaar in te zaaien. Zonder deze noodzakelijke financiële ondersteuning geen bloemende akkerranden op Goeree-Overflakkee. Mocht u interesse hebben om ons te sponsoren? Iedere bijdrage is welkom. U kunt hiervoor contact opnemen met Anne Marijke Elema via amelema@hetnet.nl.