Nu op de radio: Songs & Stories

Europese Dag van de Beroerte succes in ziekenhuis Dirksland

Foto

Ieder jaar schenkt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis aandacht aan de Europese Dag van de Beroerte. Ook dit jaar werden op 10 mei 2016 patiënten en andere belangstellenden geïnformeerd over de risico's en gevolgen van een beroerte.

Tijdens deze middag konden allerlei risicotests worden gedaan, zoals een zoutquiz, het bepalen van bloedsuiker, meten van cholesterol en bloeddruk en een echo-onderzoek van bloedvaten in de hals.

Presentaties gaven de bezoekers van de informatiemarkt inzicht in de risicofactoren en signalen van een beroerte, de rol die voeding speelt en zorg na een beroerte. Al deze informatie is met name bedoeld om een beroerte te voorkomen of tijdig te signaleren. Dit zijn speerpunten van de Hersenstichting, die ook aanwezig was op de informatiemarkt.

Herstel en oppakken van het dagelijks leven na een beroerte
Daarnaast was er informatie over de periode na een beroerte, de tijd waarin het leven weer opgepakt wordt door patiënten en hun naasten. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten van CuraMare Behandeling en logopedisten van praktijk Snijders hebben laten zien welke hulpmiddelen er zijn als iemand getroffen wordt door een beroerte. CuraMare Thuiszorg kan ondersteuning bieden in de basiszorg zoals helpen bij douchen, aankleden of hulp in de huishouding. Is na een beroerte het leven dat men gewend was niet meer mogelijk, dan zijn er diverse partijen waar men terecht kan. Bijvoorbeeld dagbesteding bij CuraMare, maar ook bij samenwerkingspartners zoals stichting ZIJN voor mantelzorgondersteuning en stichting Ophelia voor dagbesteding bij niet aangeboren hersenletsel.

Hoe te handelen bij een beroerte
Jaarlijks worden ruim 41.000 Nederlanders getroffen door een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding). Een beroerte heeft vaak blijvende gevolgen zoals verlamming van een lichaamsdeel of spraak. Met medicijnen kunnen deze gevolgen enigszins beperkt blijven. Het is dan belangrijk om zodra zo snel mogelijk na de eerste verschijnselen van een beroerte contact op te nemen met de huisarts of 112. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans op beperking van de gevolgen.