Nu op de radio: Sport Lokaal

Een pleidooi voor behoud School De Regenboog

-Ingezonden stuk- Precies 2 jaar nadat de gemeente Oostflakkee heeft besloten het 'nieuwe centrumplan' van Ooltgensplaat te gaan bouwen wordt de bestaande openbare basisschool De Regenboog gesloopt. De nieuwe Regenboog krijgt een plek in dit Multi Functionele Centrum. Sloop van de oude Regenboog is een historische vergissing op de rij: afstoten 't Oude Raadhuis, Het debacle Fort Prins Frederik en de sloop van andere historische gebouwen die iets in de geschiedenis van het dorp betekend hebben.

Het blijft natuurlijk wonderlijk dat een centrumplan aan de rand van het dorp wordt gebouwd. Dit is o.a. gekomen doordat al de gewenste functies in één gebouw niet mogelijk waren op de beoogde plek van De Regenboog. Zeker niet omdat de woningbouwvereniging "Beter wonen" er ook nog woningen in wilde hebben. Uiteindelijk is "Beter wonen" ook op het laatste moment 'afgehaakt'. Waarom dit alles in één gebouw zou moeten plaatsvinden is bij mij tot op heden een raadsel gebleven. Daarnaast heeft de gemeente zich hierdoor in grote schulden moeten steken. De dekking van het hele plan, wat ruim 4,2 miljoen gekost heeft, was voor een deel gewaarborgd door de verkoop van 3 locaties, buurthuis 't Centrum, sportzaal D'n Boagerd en obs De Regenboog. Dat zeker 2 locaties, de school en de gymzaal, uiteindelijk zeer moeilijk in de markt zouden liggen mocht ook al in 2010 bekend zijn. Overal in Nederland gingen de signalen op rood bij vergelijkbare ontwikkelingen. Het herontwikkelen van dergelijke locaties is in Ooltgensplaat nog eens extra moeilijk zo heeft de geschiedenis ons geleerd. Als voorbeeld kan ik bijvoorbeeld de zeer moeizame herontwikkeling van het terrein van aardappelhandel Meijer noemen. Het eventueel ontwikkelen van woningen op deze locatie ligt tot op heden stil. Dit komt mede door het ontbreken van nut en noodzaak van nieuwbouw van nog meer van hetzelfde, rijwoningen, 2/1 kappers etc. Een dorp wat de komende decennia aantoonbaar te maken krijgt met krimp & vergrijzing schreeuwt om plannen met visie.

De Regenboog ligt midden in het dorp waar ooit in een ver verleden door een vorige wethouder een centrum gedacht is. Uiteindelijk is dit nooit van de grond gekomen en heeft Ooltgensplaat de laatste decennia eigenlijk nooit iets gehad wat op een centrum lijkt. Juist met het ontwikkelen van een centrumplan had Ooltgensplaat zijn hart terug kunnen krijgen.

Terugkomend op De Regenboog zie ik nu een bijzonder mooi dorpsschooltje staan wat er na 20 jaar ontbrekend onderhoud wellicht wat rommelig uitziet. Het gebouw is echter in bouwkundig goede staat. Waard om te behouden en een goede herbestemming te geven. Ik heb diverse opties voor herbestemming besproken met de gemeente. Eigenlijk was het altijd al duidelijk dat men deze school niet wilde behouden. Van enige medewerking of ‘meedenken' was helaas geen sprake. Het enige wat telde was het noodzakelijk op te brengen geld om deels het nieuwe Multi Functionele Centrum te kunnen betalen. Dat men hierbij volledig voorbij gaat aan het feit dat de in 1956 geopende school gebouwd is met hulpgelden van de stad Toulouse na de watersnoodramp van 1953. De school is als kleuterschool André Marie gebouwd en vernoemd naar en geopend door de bekende Franse oud politicus. Menig bekende en minder bekende Plaetenaar heeft hier zijn eerste woorden leren schrijven.

Een studie naar herbestemming toont aan dat de klaslokalen eenvoudig opgedeeld kunnen worden voor kleinschalig wonen voor ouderen (met zorg) of starters. Daarnaast is het goed mogelijk om er op een kleinschalige manier nog wat kleine wooneenheden bij te bouwen. Dit alles kan bijvoorbeeld als ‘klushuis' gebeuren. Waarom immers zou iets wat in Rotterdam aantoonbaar werkt niet in Ooltgensplaat kunnen. Het kan mogelijk een antwoord zijn op de vraag naar extreem goedkope woningen voor starters in Oostflakkee. De zelfwerkzaamheid kan bijvoorbeeld aangevuld worden door kennis van leerlingen van de mts bouwkunde. Zo kunnen zij hun broodnodige stage lopen. Iets wat op dit moment erg moeilijk is in de bouw. Het mes snijd zo aan meerdere kanten. De mooie school als historisch en markant gebouw blijft zo bestaan en een zinvol nieuw leven is de komende decennia gewaarborgd. Daarnaast wil de lokale bank dit mogelijk op een aantrekkelijke manier financieren. Maak van het schoolplein een mooie dorpstuin en leg er ook de door de kerk gewenste parkeerplekken aan.

Inmiddels is de sloopvergunning verrassend snel, binnen 2 weken, door de gemeente Oostflakkee aangevraagd en verleend maar heeft de belanghebbende en bezorgde burger nog een kleine 3 weken de tijd hiertegen bezwaar aan te tekenen.

Ik denk dat dit heel erg noodzakelijk is. Plaetenaren en belanghebbende kom in actie en voorkom sloop van dit mooie schooltje.

Kees van Wuyckhuyse M. Architect, Oostflakkee