Nu op de radio: Archipel Actueel

CuraMare praat inwoners regio bij in Nieuw Rijsenburgh

Foto

Op maandag 4 juli 2016 hield CuraMare een bijeenkomst om inwoners uit de regio bij te praten over de wijze waarop CuraMare zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en te informeren over recente ontwikkelingen. 

Een grote groep betrokken inwoners en bestuurders uit de regio meldde zich om 20:00 uur 's avonds bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Ook waren er diverse vertegenwoordigers van belangenorganisaties.

De avond begon met een welkomstwoord door Koos Moerland, voorzitter van de Raad van Bestuur van CuraMare. Daarna praatte Paul van der Velden de genodigden bij over de ontwikkelingen binnen Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Belangrijk onderdeel hiervan was het aandeel van het ziekenhuis in Spijkenisse Medisch Centrum. Sinds begin dit jaar wordt de dagelijkse zorgverlening van Spijkenisse Medisch Centrum aangestuurd door Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en wordt de personele bezetting samen met het Maasstad Ziekenhuis ingevuld.

Paul lichtte deze stap toe: "Als regioziekenhuis zijn we er trots op dat we uitstekende basiszorg bieden, maar omdat we in een dunbevolkte regio zitten, blijven we kwetsbaar. Dat zien we bij veel kleine ziekenhuizen, die een voor een in financiële problemen komen. De intensieve samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis, die de zorg die wij bieden aanvult en ons niet beconcurreert, maakt dat we aan onze patiënten zorg dichtbij huis kunnen blijven leveren. Meestal komt een patiënt vóór en na een behandeling in een ander ziekenhuis gewoon weer bij ons terug. Dat we nu de daadwerkelijke dagelijkse zorg in Spijkenisse Medisch Centrum invullen, zorgt er weer voor dat we onze medische staf flink hebben kunnen uitbreiden. Allemaal zaken die onze organisatie minder kwetsbaar maken."

Ketenzorg
Ook de samenvoeging van de ziekenhuiszorg met de thuis- en ouderenzorg in de regio is ingegeven door het toekomstbestendig maken van de zorg in de regio. Wim Driesse lichtte de ontwikkelingen binnen de thuis- en ouderenzorg van CuraMare toe. Deze heeft zich de afgelopen jaren met name gericht op het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van zorg en het aansluiten bij het snel veranderende overheidsbeleid en de gevolgen van de vergrijzing. Speerpunten als eigen regie voor de cliënt, intensievere samenwerking met mantelzorgers, aandacht voor preventie en meer capaciteit voor dementiezorg werden hierbij uitgelicht.

"Het insteken op kwaliteitsverbetering is recent bekroond met vier PREZO keurmerken.  Een bevestiging dat kwaliteit van zorg en het systematisch bewaken en verbeteren daar van goed verankerd zijn in de organisatie. Ook onze prachtige nieuwbouwlocaties dragen hier uiteraard aan bij, tenslotte doet de omgeving waarin je woont veel voor het psychische welbevinden van cliënten en ook daar is, terecht, bij ons veel aandacht voor." aldus Wim Driesse.

De avond werd afgesloten met een vragenronde waarbij zowel de Raad van Bestuur als het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee gevraagd werd om toelichting.