Nu op de radio: Archipel bij nacht

Brandweer biedt snelle hulp bij reanimatie met AED

De brandweerkorpsen binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar ook Goeree-Overflakkee onder valt, zijn uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Bij een melding via 112 van een vermoedelijke hartstilstand, of circulatiestilstand, wordt naast twee ambulances gelijktijdig ook de brandweer gealarmeerd. De brandweer kan in de meeste gevallen sneller ter plaatse zijn dan de ambulances.

De brandweer start in afwachting van de komst van de ambulance de reanimatie of neemt deze over van de al aanwezige personen. Zodra de ambulanceverpleegkundige ter plaatse komt, gaat de primaire verantwoordelijkheid voor de zorgverlening over naar deze persoon. De ambulanceverpleegkundige bepaalt welk personeel en materiaal verder voor de zorgverlening noodzakelijk is. De brandweer verricht desgewenst op aangeven van de ambulanceverpleegkundige ondersteunende werkzaamheden.

Opleiding
Alle brandweereenheden op Goeree-Overflakkee hebben de opleiding Basic Life Support gevolgd en hebben een aanvullende AED-training gehad van AZRR en BECAR. Hiermee zijn zij bevoegd en bekwaam om te reanimeren inclusief het gebruik van de AED. Toetsing van deze bevoegd- en bekwaamheden vindt plaats door de Medisch Manager Ambulancezorg van de ambulancedienst.

Wat is een AED
Een AED is een apparaat waarmee in bepaalde gevallen een hart weer snel en efficiënt op gang kan worden gebracht. Deze apparaten zijn dusdanig gebruikersvriendelijk dat iedereen er na een korte opleiding mee uit de voeten kan. De AED wordt toegepast ter ondersteuning van een reanimatie, de zogenoemde Basic Life Support.

Reanimatie- en AED-cursus
Iedereen kan een reanimatie- en AED-cursus volgen. Op www.reanimatiepartner.nl kunt u zien waar u bij u in de buurt een cursus kunt volgen.