Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Bollen van de Ooster weer ruimer toegankelijk

Met ingang van 1 april 2015 is het zomerregime ingegaan voor het rustgebied Bollen van de Ooster. Deze zandplaat bevindt zich voor de Brouwersdam en de kust van Goeree-Overflakkee in het Natura 2000-gebied Voordelta. In de zomer is het rustgebied kleiner dan in de winter. Vanaf 1 april is het toegankelijke gebied voor recreatie, scheepvaart en visserij dan ook weer uitgebreid. Rijkswaterstaat past de week erop volgend de markering van het rustgebied aan.

Zomerregime
De Bollen van de Ooster is een belangrijke plek voor zeehonden om te rusten en jongen groot te brengen. Het is ook een foerageer-, rust- en ruigebied voor de zwarte zee-eend en de grote stern. Om de rust te garanderen, is de zandplaat het hele jaar gesloten. Kanoën en wind- en golfsurfen zijn in het noordoostelijke deel wel toegestaan. Het rustgebied is in de zomerperiode (1 april - 1 november) kleiner dan in de winterperiode (1 november - 1 april). Duikeenden, waaronder de zwarte zee-eend, bevinden zich in de zomer in minder grote aantallen dicht onder de kust of vertrekken naar noordelijke streken. Hierdoor volstaat een kleiner rustgebied voor deze vogels. De vissers, schepen en recreanten kunnen hierdoor gedurende zeven maanden een ruimer gebied terecht.

Markering
Vanwege de onstuimige weersomstandigheden verplaatst Rijkswaterstaat pas in week 15 de vaarwegmarkering. Dit zijn gele tonnen. Ze geven de grenzen van het gebied aan.

Natura 2000-gebied Voordelta
Het rustgebied Bollen van de Ooster is onderdeel van het Natura 2000-gebied Voordelta: de ondiepe zee en de stranden voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Er gelden speciale regels om de natuur, zeezoogdieren en vogels in het gebied te beschermen. Omdat bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte een stuk natuur verloren is gegaan, zijn extra regels ingesteld bovenop de Natura 2000-regels, om dit verlies te compenseren. De regels die nu gelden in het gebied zijn vastgelegd in een beheerplan dat sinds 2008 van kracht is, met een looptijd van zes jaar.

Nieuw beheerplan
Rijkswaterstaat werkt momenteel aan het Natura 2000 Beheerplan Voordelta voor de periode 2015-2021. Het ontwerpbeheerplan heeft in december en januari ter inzage gelegen. De beantwoording van de ingediende reacties en het aangepaste beheerplan worden voor de zomer vastgesteld en gepubliceerd. In het nieuwe beheerplan staat de balans tussen beleven, gebruiken en beschermen centraal en er is speciale aandacht voor het garanderen van rust. Zo komt er een nieuw winterrustgebied in het Brouwershavense Gat en wordt de begrenzing van het rustgebied Slikken van Voorne aangepast. Waarschijnlijk zullen ook de grenzen van de rustgebieden Bollen van het Nieuwe Zand en Bollen van de Ooster wijzigen. Uit onderzoek blijkt dat de ligging niet ideaal is. Een definitief advies hierover volgt later dit jaar.

Bollen van het Nieuwe Zand
Ook voor de Bollen van het Nieuwe Zand geldt een zomerregime. Dit rustgebied voor de zwarte zee-eend is per 1 mei weer toegankelijk voor recreatie, scheepvaart en visserij, tot 1 november.