Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

De bevoegdheden van de BOA

Foto

Robert van der Stappen bekleedt sinds mei 2008 de functie van Buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa) bij de gemeente Middelharnis. In aanvulling op de taak van de politie, houdt hij toezicht op de gemeentelijke regelgeving. Hij is op straat te herkennen aan een uniform met het daarbij behorende Boa-insigne. De Boa kan zich (indien noodzakelijk) te alle tijden legitimeren.

Robert van der Stappen is in zijn functie als buitengewoon opsporingsambtenaar bevoegd om handhavend op te treden. Hij houdt zich bezig met het toezien op de naleving van het parkeerbeleid en de algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Middelharnis. Bij overtredingen is de Boa bevoegd om hiervoor proces-verbaal op te maken, waarna een strafrechtelijk traject gestart kan worden (boete of transactie).

Parkeerbeleid
In het kader van het parkeerbeleid houdt de Boa toezicht op het naleven van verkeersregels die betrekking hebben op verkeersgeboden en verkeerverboden. De Boa kan boetes uitschrijven voor alle vormen van fout parkeren. Daarnaast kan de Boa ook boetes uitschrijven voor onder andere het rijden zonder helm, het fietsen op de stoep, het negeren van een gesloten verklaring.

APV
In de APV (algemene plaatselijke verordening) staat wat wel en wat niet mag in de gemeente Middelharnis op het gebied van openbare orde, vertoningen in het openbaar (evenementen), veiligheid van de weg, toezicht op bedrijven en speelgelegenheden, overlast, hondenpoep en nog veel meer. Op overtredingen van APV-artikelen staan sancties. De Boa is aangesteld om toe te zien op naleving van de APV.

Staande houden
Daarnaast is de Boa bevoegd om personen staande te houden. Staande houden houdt in dat de Boa vraagt naar de volledige personalia (naam,adres, geboortedatum en plaats etc.) van de overtreder.  Als overtreder bent u verplicht hieraan uw medewerking te verlenen. Als de Boa een overtreding constateert dan kan hij de betreffende overtreder staande houden en om een identiteitsbewijs vragen. Indien noodzakelijk is de Boa bevoegd om de overtreder vast te pakken als deze zich aan de staande houding wilt ontrekken. Het is strafbaar om u te ontrekken aan een staande houding. Afhankelijk van de overtreding en de situatie kan de Boa de politie inschakelen om de overtreder daadwerkelijk aan te houden.

Betreden van plaatsen
In het kader van het opsporen van strafbare feiten is de Boa bevoegd elke plaats of ruimte te betreden. Woningen zijn hiervan uitgezonderd. Indien de Boa toch een woning wilt betreden, kan hij de assistentie van de politie inschakelen.