Nu op de radio: Archipel bij nacht

Persoonlijke hooikoorts SMS-service van start

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen personen last van hooikoorts. Veel mensen beginnen pas met het innemen van medicijnen als het te laat is en er gezondheidsklachten ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden. Mediq Apotheek helpt vanaf begin maart 2009 mensen om op tijd hun hooikoortsmedicijnen in te nemen.

Klanten van Mediq Apotheek, die hooikoortsmedicijnen komen halen, kunnen zich namelijk inschrijven voor een gratis hooikoorts SMS-service. Hierin wordt weer- en hooikoortsinformatie gegeven, bijvoorbeeld of er veel dan wel weinig pollen actief zijn. Hierdoor kan men maatregelen nemen om klachten als gevolg van hooikoorts te verminderen of te voorkomen. Het effect van de SMS-service is dat de hooikoorts medicijnen minder vaak worden vergeten, zo blijkt uit onderzoek.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen, planten en bomen. Wat tot uiting komt in niezen, loopneus, tranende en jeukende ogen. Hooikoorts komt met name voor in de groep 5- tot 45-jarigen, met een piek tussen 15- en 25-jarigen. Bij oudere volwassenen nemen de klachten meestal in de loop van de jaren af. Vrouwen hebben iets meer last van hooikoorts dan mannen, 25 op 1000 mannen en 31 op 1000 vrouwen.

SMS Service op maat
Patiënten die op recept van de huisarts hooikoorts medicijnen voorgeschreven krijgen, kunnen bij Mediq Apotheek tijdens het hooikoortsseizoen kiezen om 12 weken lang een dagelijks bericht op hun mobiele telefoon te krijgen of drie keer per week. Mensen die zonder recept hooikoorts medicijnen gebruiken, krijgen na inschrijving bij Mediq Apotheek gedurende vier weken drie hooikoorts sms-jes per week als service.

Advies
De apotheker en de huisarts kunnen adviseren over het juiste gebruik van hooikoorts medicijnen. Preventief medicijnen innemen tegen hooikoorts kan veel klachten voorkomen. Beide zorgverleners zetten zich dan ook in om (voor)tijdig met medicijnen tegen hooikoorts te beginnen.