Nu op de radio: Archipel bij nacht

Wel en wee op Goeree-Overflakkee - Milieu

Foto

Door Nick Ehbel - In deze aflevering besteden we aandacht aan de mate van milieuverontreiniging op Goeree-Overflakkee. De ernst van milieuverontreiniging en de manier waarop de mensen met hun leefomgeving omgaan, is in iedere regio van ons land anders. In de buurt van de grote steden is de uitstoot van gassen hoog door fabrieken en verkeer. In landelijke gebieden kan de grond worden vervuild door schadelijke stoffen in de landbouw.

Vooral de steden zorgen voor verontreiniging. Mensen maken afval, hebben industrie nodig en vervuilen het milieu met hun auto's.

In het rapport ‘Kiezen of delen' scoort ons eiland positief op het gebied van milieuverontreiniging. ‘Goeree-Overflakkee staat bekend om haar rust en de geringe mate van verstedelijking.' Wat het milieu betreft, hoeven landelijke gebieden niet altijd beter te scoren. Men gaat in de grote steden vaak op een meer efficiënte manier met de verwerking van afval om. De vervuiling door de auto wordt beperkt door het lagere autobezit en de korte afstand die men ermee aflegt. Natuurlijk hebben de steden minder te maken met vervuiling door de landbouw.

‘Bewoners van landelijke gebieden zijn echter over het algemeen meer milieubewust dan bewoners van stedelijke gebieden, omdat zij meer geconfronteerd worden met de natuur om hen heen.' Een aanwijzing hiervoor is de manier waarop men afval scheidt.

Productie van mest laag door groot aantal akkerbedrijven
Bovenstaande is ook van toepassing voor Goeree-Overflakkee. Het autogebruik is hoog en de score wat betreft het scheiden van afval positief. De productie van mest laat niet het typische beeld voor het platteland zien. Er zijn hier natuurlijk wel veel agrarische bedrijven, maar de productie van mest ligt onder het gemiddelde. Dat komt doordat er hier weinig veehouderijen zijn en veel akkerbouwbedrijven.

Vanzelfsprekend zijn er veel meer factoren die kunnen zorgen voor milieuvervuiling of hinder. De inwoners van Middelharnis hebben al jaren te maken met stankoverlast, die grotendeels veroorzaakt wordt door een composteerbedrijf en varkenshouderij.

Ons eiland maakt een zeer goede indruk op het gebied van geluidsbelasting. De afvalscheiding toont eenzelfde beeld als gemiddeld. De autovervuiling naar inwoner scoort negatief, omdat men gemiddeld grotere afstanden aflegt. De autovervuiling naar oppervlakte is echter positief, omdat er natuurlijk meer ruimte is per inwoner.

Bron: ‘Kiezen of delen'. Tekst: Nick Ehbel, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.