Nu op de radio: Archipel in de ochtend

180.000 Euro van Deltawind voor eilandbewoners

Foto
"Wie er tegen aan kijkt mag er van meeprofiteren."

Deltawind heeft voor het jaar 2013 maar liefst 180.000 euro gereserveerd voor de rentebetaling aan de 1600 leden van de coöperatie. Alle leden lenen geld aan de coöperatie die daarmee projecten realiseert voor duurzaam opgewekte energie. De opbrengsten van de windturbines en het zonnepark van de coöperatie zijn eigendom van de leden.

Eén maal per jaar wordt in de ledenvergadering van Deltawind besloten over de rente op de ledenleningen. De gemiddelde rente bedraagt 6%, maar hoeveel het waait speelt ook een rol bij de vaststelling. In de vergadering van 2 juni 2014 wordt besloten over het jaar 2013 en de verwachting is dat dit resulteert in een rentebetaling van minimaal 180.000 euro aan de 1600 leden, allen bewoners van Goeree-Overflakkee.

Coöperatie Deltawind is een initiatief van lokale bewoners. Met de eerste inleg is 25 jaar geleden de eerste windmolen gebouwd. Door verkoop van de energie konden er vervolgens nog drie molens bij komen, waarna in 1996 Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge volgde, in 2003 Windpark Piet de Wit in Ooltgensplaat en in 2012 Zonnepark Ouddorp aan Zee. De eerste leden hebben met hun geld waarde gecreëerd en dat doen zij nu steeds opnieuw vanuit het motto: "Wie er tegen aan kijkt mag er van meeprofiteren." De leden hebben inmiddels bijna 4 miljoen euro bij elkaar hebben gelegd. Het totaal aan bezittingen van de coöperatie bedraagt 9,6 miljoen euro. De leden zijn mede-eigenaar van 21 windturbines en één zonnepark.

Nieuwe turbines
De overheden hebben bepaald dat er nog meer turbines moeten komen op Goeree-Overflakkee. Dat doet zij omdat windenergie van alle vormen van duurzame opwekking nu nog de meest efficiënte is. Uiteindelijk zullen er mede door vervanging circa 80 windturbines staan. Uitgangspunt van Deltawind is: "Als ze er dan toch komen, laat ze dan maar van ons zelf zijn." Van de extra windturbines die er komen zal de coöperatie naar verwachting ongeveer 10% realiseren. Deltawind heeft bijgedragen aan een eiland breed ruimtelijk plan, waarover de politiek komende maanden beslist. Ook heeft ze samen met de andere ontwikkelaars afspraken gemaakt over financiële participatie door de bewoners. Daarnaast komt er een Windfonds voor het eiland, met een gegarandeerde afdracht per eenheid geproduceerde elektriciteit. Dat fonds staat ter beschikking van de bewoners en is bedoeld voor verduurzaming in de directe omgeving van de windparken. Totdat het zover is staat al wel het lidmaatschap van Deltawind voor alle eilandbewoners open.

Meer informatie op www.deltawind.nl.