Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Merkwaardige vondst in Sommelsdijk

Foto

Toen de familie van Es zondag 22 juni 2008 een rare steen ontdekte in een raamkozijn wisten ze nog niet dat ze met een bijzondere vondst te maken hadden. Na wat speurwerk op internet en het opsturen van foto's naar kenners dacht de familie van Es dat ze voor 99% mochten aannemen dat een meteoriet bij hun terecht is gekomen.


Een leuke foto voor Eds Weerbericht van RTV Rijnmond was het idee. En toen ging het balletje rollen. De redactie van Eds Weerbericht stuurde deze foto door naar de nieuwsredactie. Een TV-reportage was het gevolg. Maar niet alleen Rijnmonders kijken naar RTV Rijnmond ook de NOS bijvoorbeeld. En zo gebeurde het dat het woensdag 25 juni 2008 een drukte van belang was met pers op de boerderij van de familie van Es. NOS radio 1 journaal, NOS jeugdjournaal, lokale persfotograaf en natuurlijk FlakkeeNieuws.  Al die media-aandacht is ook niet merkwaardig. Neergekomen meteorieten zijn zeldzaam.

Doctor Marco Langbroek van de Vrije Universiteit uit Amsterdam reisde af naar Sommelsdijk om de zogenaamde meteoriet te onderzoeken. Helaas moest hij de familie van Es en de aanwezige pers teleurstellen. Het was geen meteoriet. De steen was teveel verweerd, een meteoriet heeft een mooie gladde ‘smeltkors'. Wat het wel was kon hij niet met zekerheid zeggen. Hij vond het het meest lijken op een soort moerasijzer. Maar daar was de steen weer te metalig voor.

De familie van Es blijft zo met een groot raadsel zitten. Hoe is die steen nou in hun kunststof raamkozijn terecht gekomen? De leverancier van het raamkozijn is ook komen kijken en vertelde dat je met een hamer niet zomaar een gat slaat in het kozijn. Merkwaardig dus.

Doctor Langbroek doet al 15 jaar onderzoek naar onder andere meteorieten en wordt dan ook enkele keren per jaar opgeroepen om vondsten te onderzoeken. Maar in die 15 jaar heeft hij nog nooit een merkwaardige vondst kunnen bestempelen als echte meteoriet.