Nu op de radio: Archipel bij nacht

Strengere alcohollimiet voor bestuurders met weinig rijervaring

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Alcohol veroorzaakt ieder jaar zo'n 250 doden en 3500 ernstig gewonden in het verkeer. Dat is circa 25 procent van alle verkeersongelukken. Alcohol beïnvloedt je reactiesnelheid. Het is moeilijker om afstanden te schatten en je gezichtsveld is beperkter. Je wordt overmoedig en dat terwijl je steeds slechter presteert. De combinatie met weinig rijervaring is helemaal gevaarlijk. Sinds 1 januari 2006 geldt daarom een lagere alcohollimiet voor beginnende bestuurders.


Uit onderzoek blijkt dat beginnende bestuurders al vanaf 0,2 promille een hoger ongevalsrisico hebben. In plaats van 0,5 promille is voor hen daarom nog maar 0,2 promille alcohol toegestaan op de weg. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle automobilisten en motorrijders die vanaf 30 maart 2002 hun rijbewijs hebben of dat nog gaan halen, in de eerste vijf jaar na afgiftedatum van het rijbewijs. Ook alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar vallen onder deze regel.

"Nieuwe limiet meer dan terecht"
Floor Lieshout (23) zet zich samen met andere leeftijdsgenoten in voor Stichting Team Alert. Team Alert ontwikkelt ludieke acties en spraakmakende projecten om de verkeersveiligheid onder jongeren te bevorderen. "Ik ben erg positief over de nieuwe wetgeving. Met een limiet van 0,2 promille mag je eigenlijk niets drinken. Als je weet hoeveel doden er vallen in het verkeer, is dat niet meer dan terecht."

Minder slachtoffers
Uit berekeningen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat verlaging van de alcohollimiet voor beginnende bestuurders elk jaar zo'n tien verkeersdoden en een veelvoud aan ernstig gewonden scheelt. "De strenge limiet is gebaseerd op resultaten van nationale en internationale onderzoeken", aldus Aad Hage, beleidsmaker bij Verkeer en Waterstaat. "Jonge en minder ervaren bestuurders zijn bij een alcoholpromillage boven 0,2 sneller een gevaar op de weg. Vandaar dat we ervoor kiezen om de regeling op de hele groep beginnende bestuurders toe te passen. Dat zijn dus niet alleen jongeren, maar ook mensenie op latere leeftijd voor het eerst hun rijbewijs halen. Bestuurders met meer ervaring kunnen het effect van alcohol voor een deel met hun routine compenseren. Maar uiteraard geldt voor iedereen dat je beter helemaal niet kunt drinken als je nog moet rijden."

Strenge maatregelen bij overtreding
Voor iedereen blijft de combinatie van rijden en drinken onverantwoord. Word je aangehouden voor een alcoholcontrole, dan ben je verplicht om mee te werken. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen erg vervelend zijn. Denk aan flinke boetes, het kwijtraken van je rijbewijs en zelfs aan forse cel- of werkstraffen. Blaas je als jongere of onervaren bestuurder meer dan de toegestane 0,2 promille, dan moet je ter plekke je autosleutels inleveren. Met meer dan 0,8 promille in je bloed volgt een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol). Die kost je drie vrije dagen en minimaal 750 euro aan cursusgeld.

Regel dus een 'BOB' voordat je gaat stappen of naar een feestje gaat. Want rijden met alcohol is spelen met je leven en met je duurbetaalde rijbewijs.

Meer informatie op internet
Meer weten? Op www.alcohollimiet.nl en www.bobjijofbobik.nl is meer informatie te vinden over de nieuwe maatregel en over alcohol in het verkeer. De hoogte van boetes en straffen staat op www.verkeershandhaving.nl. Via Postbus 51 is een informatiefolder beschikbaar. Deze is ook te downloaden van www.alcohollimiet.nl.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina